ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ασφάλεια

Τα φάρμακα που είναι εγκεκριμένα και έχουν άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ, έχουν μελετηθεί σε μακροχρόνιες μελέτες και είναι ασφαλή για συγκεκριμένες ενδείξεις και για συγκεκριμένη δοσολογία. Ο γιατρός σας είναι ο μόνος κατάλληλος για να σας χορηγήσει το φάρμακο που ενδείκνυται για την ασθένειά σας και για να ορίσει τη δοσολογία και το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να το πάρετε. Όλα τα φάρμακα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα, εάν ληφθούν για λάθος λόγο ή σε λάθος δοσολογία.

  • Εάν παραλείψετε να πάρετε μια δόση από το φάρμακό σας, πρέπει αμέσως να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας πει πώς θα το αντιμετωπίσετε ή διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών. Αποφύγετε να πάρετε τη δόση που παραλείψατε, την ώρα που θα το θυμηθείτε, χωρίς να έχετε πρώτα επικοινωνήσει με τον γιατρό σας γιατί για κάθε φάρμακο ισχύει διαφορετική αντιμετώπιση.
  • Όταν ο γιατρός σάς χορηγήσει ένα φάρμακο για μια νέα πάθηση, ενημερώστε τον αμέσως για όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε ήδη για κάποια ασθένεια, ώστε να αποφύγετε πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα ασφάλειας.
  • Σε περίπτωση που προγραμματίζετε οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη επέμβαση (ακόμη και μια οδοντιατρική επέμβαση) ή μια παρεμβατική εξέταση (π.χ. γαστροσκόπηση), ενημερώστε τον γιατρό για τα φάρμακα που ήδη λαμβάνετε, για να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες πριν από την επέμβαση ή την εξέταση.
  • Μην ξεχνάτε ότι ένα φάρμακο που είναι αποτελεσματικό και ασφαλές για έναν φίλο ή συγγενή σας, δεν σημαίνει ότι είναι αποτελεσματικό και ασφαλές και για εσάς. Μόνο ο γιατρός μπορεί να κρίνει για τον κάθε ασθενή, πιο είναι το πιο αποτελεσματικό και ασφαλές φάρμακο και ποια είναι η κατάλληλη δοσολογία.
  • Τα φάρμακα που είναι εγκεκριμένα και έχουν άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ μπορούμε να τα προμηθευτούμε μόνο από το φαρμακείο ή σε ορισμένες περιπτώσεις από το νοσοκομείο. Στο διαδίκτυο διακινούνται συχνά παραποιημένα (ψευδεπίγραφα / πλαστά φάρμακα) που δεν γνωρίζουμε την ασφάλειά τους και την αποτελεσματικότητά τους και δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε.

Το έργο του ΕΟΦ

Η παράνομη πώληση φαρμάκων στο κοινό μέσω του Διαδικτύου αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περισσότερα από 50% των φαρμάκων που αγοράζονται από το διαδίκτυο και ιστοσελίδες που κρύβουν την πραγματική τους διεύθυνση είναι παραποιημένα.
Συχνά, τα φάρμακα που διακινούνται με αυτόν τον τρόπο είναι «ψευδεπίγραφα (πλαστά) φάρμακα». Αυτά είναι φάρμακα τα οποία έχουν παραποιηθεί ως προς:

  • την ταυτότητά τους, π.χ. της σύνθεσής του όσον αφορά οποιοδήποτε από τα συστατικά του, ή και την ισχύ τους, της συσκευασίας και της επισήμανσης του φαρμάκου, του ονόματός του,
  • την προέλευσή τους, δηλαδή παρέχουν ψευδή στοιχεία για τον παραγωγό του φαρμάκου, τη χώρα παραγωγής κλπ. ή και σχετικά με άλλα στοιχεία που αφορούν τις διαδικασίες ελέγχου της διανομής του φαρμάκου.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των παραποιημένων φαρμάκων (ψευδεπίγραφα εγκεκριμένων φαρμάκων). Τα προϊόντα αυτά συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς περιέχουν συνήθως συστατικά που δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα, δεν περιέχουν καμία δραστική ουσία ή περιέχουν συστατικά, σε ακατάλληλη δοσολογία.
Ωστόσο, η παραποίηση φαρμάκων είναι παγκόσμιο πρόβλημα και γι’ αυτό υπάρχει συνεργασία και συντονισμός των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με διεθνείς οργανισμούς όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Europol και των Ηνωμένων Εθνών για την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Από την πλευρά μας, οι καταναλωτές / ασθενείς θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν παραποιημένα φάρμακα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό:

  • να προμηθευόμαστε τα φάρμακά μας μόνο από ασφαλείς πηγές (δηλαδή από το φαρμακείο, το νοσοκομείο, το ασφαλιστικό μας ταμείο)
  • να είμαστε προσεκτικοί και παρατηρητικοί σχετικά με τη συσκευασία και την παρουσίαση των φαρμάκων (π.χ. αν το φάρμακο έχει την ταινία γνησιότητας/αυτοκόλλητο ασφαλείας, αναφέρονται όλα τα στοιχεία της παρασκευάστριας εταιρείας, η δοσολογία, η ημερομηνία λήξης)
  • μέσα από το διαδίκτυο, κάποιοι προσπαθούν να προσελκύσουν ασθενείς προσφέροντας φάρμακα σε χαμηλότερη τιμή από αυτή του φαρμακείου. Αυτά τα προϊόντα είναι παραποιημένα και πιθανόν επικίνδυνα.