Δωρεάν ιατρική φροντίδα σε απόρους, ανασφάλιστους και ευπαθείς ομάδες του Ν. Αττικής από εθελοντές του προγράμματος ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ

Αθήνα, 16 Απριλίου 2013. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι οι ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ. Ιατροί, οδοντίατροι και άλλοι επαγγελματίες της υγείας προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους δωρεάν σε άνεργους, άπορους, ανασφάλιστους και ευπαθείς συμπολίτες μας του λεκανοπεδίου Αττικής.

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά, τόσο την υγεία, όσο και τη χρήση υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα από την τελευταία πανελλαδική έρευνα Hellas Health V, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2013, από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Η πληρωμή των φαρμάκων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στο 56,7% των ερωτηθέντων ενώ το 52,3% ανησυχεί πολύ για το εάν θα μπορέσει να καλύψει το κόστος των φαρμάκων που χρειάζεται στα επόμενα δύο χρόνια. Επιπλέον, το 25% των χρόνιων ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν μειώσει τις δαπάνες για φαγητό, ηλεκτρικό και καύσιμα, προκειμένου να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων.

Μέλη του διδακτικού προσωπικού του πανεπιστημίου, επιστημονικοί συνεργάτες, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικής μη κερδοσκοπικής προσφοράς με σκοπό να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για ιατρο-ψυχο-κοινωνική φροντίδα ατόμων που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν επαρκώς την ιδία συμμετοχή τους σε αυτές.

H Επιστημονική Επιτροπή του προγράμματος «Σύμμαχοι Υγείας», παρουσίασε το εθελοντικό πρόγραμμα σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε στην Ιατρική Σχολή. Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής καθηγητής κ. Γιάννης Τούντας τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ έρχονται να ενισχύσουν τις δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. δημοτικά πολυιατρεία, πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», κ.ά.), να παρέχουν εθελοντική εργασία και δωρεάν αγαθά αφιλοκερδώς επιθυμώντας να συμπληρώσουν το έργο των επίσημων φορέων υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό θα συνεργαστούν με Δήμους του Λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς και με άλλους φορείς που παρέχουν ανθρωπιστική ιατρο-ψυχο-κοινωνική φροντίδα.

Στους ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ μπορεί να συμμετέχει εθελοντικά και οποιοσδήποτε άλλος φορέας ή άτομο επιθυμεί να συνδράμει στην ανθρωπιστική αυτή προσπάθεια. Ταυτόχρονα, θα επιδιωχθεί η συνεργασία και η παροχή υποστήριξης προς κάθε ανάλογη πρωτοβουλία, όπως π.χ. αυτή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Ένας επαγγελματίας υγείας (ιατρός, οδοντίατρος, νοσηλευτής, φαρμακοποιός, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, κ.ά.) μπορεί να προσφέρει με τις εξειδικευμένες γνώσεις του και την εμπειρία του στην ενίσχυση των ιατρο-ψυχο-κοινωνικών υπηρεσιών Δήμων ή άλλων μη κερδοσκοπικών φορέων στο λεκανοπέδιο Αττικής. Μη επαγγελματίες υγείας μπορούν να προσφέρουν σε κοινωνικό επίπεδο, εξυπηρετώντας ανάγκες ατόμων που χρειάζονται βοήθεια στο σπίτι, σε εξωτερικές εργασίες, συνοδεία. Εταιρείες του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα π.χ. φάρμακα, τρόφιμα κ.ά., στο πλαίσιο του προγράμματος. Κάθε «σύμμαχος υγείας» θα είναι εφοδιασμένος με ειδική κάρτα μέλους την οποία πρέπει να φέρει σε εμφανές σημείο κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Τη σημασία του προγράμματος στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πλήττει τη χώρα υπογράμμισαν κατά τη Συνέντευξη Τύπου οι διακεκριμένοι καθηγητές οι κ.κ. Α. Μ. Δημόπουλος (Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής), A. Χατζάκης, Χ. Στεφανάδης, Α. Νικοπούλου-Καραγιάννη, Π. Μαράκος και Α. Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη.

Την ευθύνη σχεδιασμού και συντονισμού του προγράμματος έχει αναλάβει Επιστημονική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Τούντα και τα Μέλη κ.κ. Ι. Ανδρεάδου, Γ. Βουγιουκλάκη, Β. Κανελλοπούλου, Ε. Κωνσταντίνου, Θ. Ρόζενμπεργκ, Π. Σακκά, Κ. Σουλιώτη, Κ. Συρίγο, Θ. Ψαλτοπούλου. Την οργάνωση των προσφερόμενων υπηρεσιών των ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ υποστηρίζει το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, το οποίο αποτελεί συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και κέντρο αναφοράς του ΚΕΕΛΠΝΟ και στο οποίο προΐσταται ο καθηγητής κ. Γιάννης Τούντας. Η Επιστημονική Επιτροπή σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας θα καταγράψει ως ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ όσους δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.symmaxoiygeias.uoa.gr